Zoeken
  • Jan B. Hommel

(Transient) Global Hysteria

Bijgewerkt: mrt 24

Een van de meest indrukwekkende ziektebeelden in de neurologie is wat men een 'Transient Global Amnesia' (TGA) noemt. Inmiddels moet ik dit neurologische fenomeen minstens tientallen, zo niet honderden keren gezien hebben, en toch blijft het elke keer bijzonder indrukwekkend om te zien hoe ontredderd en in paniek mensen zijn omdat ze zich niet kunnen herinneren wat ze in de afgelopen uren en dagen hebben gedaan. Ze weten niet waar ze zijn, waarom ze op dat moment daar zijn en hoe ze in vredesnaam op die plek terecht zijn gekomen. Ze vragen dan ook steeds opnieuw waar ze zijn, waarom ze daar zijn, wat ze gedaan hebben en hoe ze daar terecht zijn gekomen. Na de antwoorden zwijgen ze even, om kort daarna opnieuw dezelfde vragen te stellen. Vervolgens vergeten ze de antwoorden weer, zodat ze na enige tijd wederom dezelfde vragen moeten stellen, waarmee ze partner en kinderen tot wanhoop drijven. Deze zijn dan ook vaak evenzeer in paniek en vrezen dat er iets vreselijk mis moet zijn met hun echtgenoot, vader of moeder, oma of opa, en leveren hem of haar binnen de kortste keren af op de spoedeisende hulp of bij de huisarts. Bij een klassieke anamnese gaat het echter om een goedaardig ziektebeeld, waarbij het geheugen zonder uitzondering binnen enkele uren terugkeert, al blijft er een zwart gat in het geheugen bestaan van enkele uren waaraan mensen geen herinnering hebben. Bij sommigen herhaalt dit verschijnsel zich, bij de meeste mensen echter niet. De mensen die dit doormaken hebben geen verhoogd risico op een herseninfarct of een hersenbloeding, en als het geheugen zich herstelt, heeft aanvullend onderzoek geen enkele zin. In mijn prille jaren in de neurologie werd vaak nog een MRI gemaakt en een EEG maar sinds dit voor het spekken van de ziekenhuiskas geen meerwaarde meer heeft, wordt dit zelfs in Nederland steeds minder gedaan. Soms zit men op een MRI wat kleine witte spatjes in wat men de hippocampus noemt, maar ook dit vertelt mij als neuroloog niets wat ik niet al wist.


Zo niet in Duitsland, waar nog een vergoedingssysteem bestaat waarbij verrichtingen afzonderlijk betaald worden. Hoe meer men doet, hoe meer men verdient. In een ziekenhuis dicht bij de Tsjechische grens zag ik in 2018 in korte tijd drie mensen met een klassiek Transient Global Amnesia, en bij alle drie was het geheugen al hersteld of herstellende. In mijn beste Duits legde ik ze uit dat hun hersenen even haperden, zoals ook een computer wel eens vastloopt, dat het geen ernstige en blijvende gevolgen zou hebben, en dat aanvullend onderzoek niets toe zou voegen aan de diagnose. Als men dit rustig met mensen bespreekt, ook al is het in mijn onvolmaakte Duits, lukt het vrijwel altijd mensen gerust te stellen en zonder aanvullend onderzoek naar huis te laten gaan. Dat lukt zelfs bij de gemiddelde Duitser, die niet anders weet dan dat veel aanvullend onderzoek goed is voor zijn gezondheid, en natuurlijk om de financiële situatie van het ziekenhuis en de goed gevulde beurs van de Chef-Arzt gezond te houden. Dat laatste weet de patiënt over het algemeen niet, en de Duitse artsen laten het liever onbesproken.

Binnen de kortste keren werd mij door de Chef-Arzt te verstaan gegeven dat het toch echt niet de bedoeling was om mensen met een Transient Global Amnesia vanaf de Spoedeisende Hulp naar huis te ontslaan. Niet omdat dit medisch onverantwoord zou zijn, maar omdat het Duitse vergoedingssysteem de TGA als 'complexbehandlung' voor een Transient Ischemic Attack (TIA) vergoedt, mits patiënt 24 uur op een stroke-unit wordt opgenomen, en een CT, een MRI, een EEG, een duplex van de carotiden, een TCD van de hersenvaten en laboratoriumonderzoek wordt verricht. En zo wordt een 'aandoening' met een onveranderlijk gunstige prognose tot vette melkkoe van de Duitse ziekenhuizen gemaakt. De gemiddelde Duitser vind het prima, want hij of zij is gewend aan deze hoeveelheid aan diagnostisch geweld, en leeft in de illusie dat hij volledig 'durchgecheckt' wordt. Voor de Duitse neurologen is het vrijwel onmogelijk om hier blijvend weerstand tegen te bieden, aangezien ook zijn salaris betaald moet worden.

Een belangrijkere 'bijwerking' van deze gang van zaken is dat de ‘gezondheid’ van mensen niet meer bepaald wordt aan de hand van hoe hij zich voelt of welke klachten hij heeft. Het gaat zelfs niet meer om wat de dokter er van vindt. De toestand van de patiënt/persoon wordt enkel en alleen opgehangen aan een tsunami van aanvullend onderzoek, wat volstrekt nutteloos is ter onderbouwing van een diagnose, en op geen enkele manier bijdraagt aan het welzijn of de gezondheid van degene die al dat onderzoek ondergaat. Het is een toneelspel dat in de Duitse gezondheidszorg wordt opgevoerd, en in minder mate evengoed in Nederland.


En daar is de analogie met de huidige aanpak van de coronacrisis door de huidige regering. Dit onder leiding van een gevaarlijke zot die niets van gezondheidszorg weet, helemaal niet weet wat een anamnese is, laat staan hoe je deze af zou moeten nemen, en hoe men zorgvuldig en verstandig omgaat met aanvullende diagnostiek. Daarbij geadviseerd door een drietal microbiologen zonder enige kennis van Public Health, systematisch bevolkingsonderzoek of de epidemiologie. Microbiologen hebben geen enkele kennis van het bedrijven van diagnostiek en welke mitsen en maren er zijn in dit proces. De huidige corona-crisis laat bij uitstek zien hoe gevaarlijk het is om mensen zonder enige relevante kennis los te laten in de rijk gevulde speelgoedwinkel van de gezondheidszorg, waar het principe nog altijd zou moeten zijn dat mensen gezond zijn zolang ze zich gezond voelen, en het absoluut geen zin heeft aanvullend onderzoek te verrichten laten zonder kennis te nemen van de klachten en symptomen die iemand heeft. Waar het aanvullend onderzoek de heilige graal wordt, is de patiënt al lang uit zicht.


Dat laatste doet namelijk niet meer ter zake, iedereen is 'besmettelijk' tot het tegendeel bewezen is. Daartoe wordt een nog veel groter testcircus opgetuigd, waarin iedereen moet bewijzen dat hij of zij het SARS-CoV-2 virus niet bij zich draagt. Hoeveel dit gaat kosten en welke gezondheidswinst hiermee geboekt wordt, doet niet ter zake. Of de gebruikte testen hiervoor wel geschikt zijn, doet al evenmin ter zake. In ieder geval is het bijzonder gezond voor de financiële situatie van de testfabrikanten en ook voor de toch al goed gevulde portemonnee van minstens één van de drie microbiologen die in het OMT zitting nemen, de gezondheidscharlatan Jan Kluytmans.


Misschien is het goed dat iedere Nederlandse burger zich afvraagt in welke maatschappij hij of zij eigenlijk wil leven, en welke maatschappij hij of zij wil achterlaten voor zijn of haar kinderen. Wilt u weloverwogen en goed voorgelicht zelf bepalen welke vaccinaties u neemt, en zelf bepalen welk risico op ziekte of overlijden u wilt lopen, of wilt u de Staat laten bepalen wat voor u een verantwoord risico is, en welke vaccins u daartoe gedwongen dient te laten zetten?


Wilt u zelf bepalen of en wanneer u een arts raadpleegt als u denkt dat er iets met uw gezondheid mis is, of wilt u de Staat laten bepalen wanneer u gezond bent? En wilt u ook de Staat de verantwoordelijkheid geven om voor u te bepalen of u al of niet gezond bent? Wilt u in samenspraak en goed overleg met een arts zelf bepalen welk aanvullend onderzoek u wel of niet wilt laten verrichten, onafhankelijk van uw rechten en plichten als Nederlands Staatsburger, of laat u zich liever als mak schaap door de Staat langs een in de toekomst groeiend aantal teststations voeren, alwaar men ongehinderd en van Staatswege wattenstaafjes in uw verschillende lichaamsopeningen mag steken, om op deze manier uw vaccinatie- en testpaspoort van de nodige stempels en handtekeningen te voorzien.


Dit omdat het van Staatswege vereist is toestemming te krijgen om op een vliegtuig te stappen, onderwijs te genieten, uw werk te mogen doen, plaats te nemen in bioscoop, restaurant of theater, een museum te bezoeken of een biertje te drinken met uw vrienden in de kroeg.


Like a pig in a cage. On antibiotics.


De keus is aan u.8,262 keer bekeken20 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven